De herkomst van de cactusvijgolie 30 november 2012 – Posted in: Cactusvijgolie

CactusvijgCactusvijgolie wordt met de hand geperst van de zaden van de cactusvijg, ook wel woestijnvijg of vijg van Barbarije genoemd. De cactusvijg is de vrucht van de schijfcactus (opuntia), waarvan de Opuntia ficus-indica de bekendste is. De vijgen die aan deze cactus groeien lijken op peren met stekels, vandaar dat ze in het Engels vaak Prickly Pear worden genoemd.

De schijfcactus komt voor in het Middellandse Zeegebied, vooral Marokko, Portugal en Spanje, Latijns-Amerika en Zuid-Afrika.

In Noord- Afrika wordt de cactusvijg vrucht gewaardeerd om zijn smaak en zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het fruit wordt geschild voor het eten. Het koraal of rood gekleurde vruchtvlees zit vol met kleine donkere eetbare zaden.

Het persen van de olie

Uit de zaadjes van de cactusvijg wordt tijdens een zeer tijdrovend en moeizaam proces de cactusvijgolie gewonnen. Voor één liter cactusvijgolie zijn de zaadjes van 1000 kilo cactusvijgen nodig. Deze zaadjes worden handmatig of machinaal gescheiden. Wat overblijft is 30 kilo zaadjes en 970 kilo pulp. Na het zorgvuldig worden de zaadjes in de lucht gedroogd en vervolgens koud geperst.

Koud persen is zeer arbeidsintensief en levert minder olie op dan andere methodes zoals persen onder hoge druk en met hoge snelheid. Hierbij worden de zaden verwarmd waardoor de chemische samenstelling kan veranderen en vitamines verloren gaan.

Het zeer arbeidsintensieve proces en de grote hoeveelheid cactusvijgen die nodig zijn om een liter olie te persen, maken de cactusvijgolie een zeer schaars en kostbaar product.